Jak jsme pekly chleba + recept

31.08.2012 21:25

        Už jsme se pomalu přejedly novozélandského toastového chleba. Objevily jsme postupně i různé bulky a bagetky, za které jsme ho vyměnily, ale jednak je cena dost vysoká (kolem 3,5 NZD za 6 bulek, pokud nejsou ve slevě) a jednak není nad český chleba! Proto pečeme náš 1. chléb. Nikdy jsem si nemyslela, že budu někdy péct chleba - jak jsem to vídávala ve starých českých filmech a pohádkách. Ale je to tady - místo čtyř toastových chlebů stačí ke snídani jeden krajíc poctivě upečeného.

Pro inspiraci přikládáme RECEPT:

 

Domácí chleba

 

8 hrníčků mouky (bílé, celozrnné nebo směs)

3 lžíce soli

1 lžíce granulovaných aktivních kvasnic (na Zélandu je takto běžně koupíte např. v Countdownu vedle mouky a bread mixů)

 - lze přisypat i slunečnicová, sezamová, dýňová nebo lněná semínka

- všechno smíchat ve velké míse nebo hrnci, a přilít 6 hrníčků teplé vody – promíchat – dát kynout na teplé místo (+ zabalit do utěrky, deky) – nechat kynout 1 h. až 3 h. (podle teploty v místnosti)

- plech vysypat moukou, vylít těsto na něj a nechat ještě chvíli kynout, potřít studenou vodou

- trouba na 200°C, péct asi 45 – 50 min., do trouby umístit hrníček nebo nádobu s vodou nebo průběžně chleba potírat vodou se solí (vytvoří se kůrčička)

- ještě za tepla chleba z plechu vyklepnout a nechat ho "dýchat" - podepřít, aby neležel na podložce celou svojí plochou

Dobrou chuť :)